Bestellijst

Geen bestellingen

Webformulieren

Webformulieren is een standaard optie in ons CMS waarmee u eigen formulieren kunt maken. Bijvoorbeeld een enquete, een aanmeldformulier voor een specifieke activiteit (niet gekoppeld aan de administratie) of waar u een formulier ook maar voor wilt gebruiken. 

Bij het aanmaken van een nieuw formulier raden wij u nadrukkelijk aan om dit eerst in te richten op uw test server. Meestal vergt het de nodige slagen voordat u tevreden bent over uw formulier. U kunt het formulier eenvoudig overbrengen van uw test server naar de echte website via de genoemde Node Export / Node Export: Import functionaliteit. 

Zodra u een nieuw formulier gaat maken, komt u op een scherm terecht identiek aan het eerder genoemde scherm wat u krijgt als u een nieuwe pagina maakt. Hier geeft u een titel aan het formulier, voert eventueel wat algemene tekst in die boven de vragen komen te staan en koppelt u het formulier aan een menu. Vervolgens slaat u dit begin op en kunt u daarna direct verder met het invoeren van de vragen. 

Indien u via Inhoud->Webformulieren uw formulieren verder af wilt maken of aan wilt passen, dan ziet u het onderstaande scherm:

De link bij 1 brengt u naar het formulier om het resultaat te zien (dat heeft dus weinig zin als u de vragen nog niet heeft toegevoegd). Bij 2 staan diverse ingangen naar de verzamelde antwoorden die u gaat krijgen zodra uw formulier online staat en bij 3 kunt u het formulier verder inrichten. 

Met 'Bewerken' komt u terug op de pagina zoals u dit initieel had aangemaakt met de toelichtende tekst en de koppeling met een menu. Zodra u daar aanpassingen maakt en deze opslaat komt u terug op dit scherm. Met 'Wissen' verwijdert u NIET het formulier (dat doet u eventueel bij 'Bewerken'), maar wist u alle antwoorden. Er wordt nog een bevestiging gevraagd, maar het is een heel snelle manier om met een schone antwoordenlijst te beginnen. 

Met 'Componenten' maakt u de vragen (of past u deze later aan). U komt dan op een dergelijk scherm:

De vragen (of andere onderdelen van het formulier) heten 'Besturingselement'. Het toevoegen van een nieuwe vraag is simpel. Vul op de plek waar staat 'Nieuw besturingselement' de vraag in. Kies het type vraag (tekst, datum, email adres, keuzeopties enz. 13 mogelijkheden), geef aan of de vraag verplicht is of niet en klik op toevoegen. Dan komt u op een scherm waar nog veel meer aangegeven kan worden. Bijvoorbeeld, bij een veld van het type 'keuzeopties' moet u de keuze en de opties aangeven. Ga hiervoor met de muis naar het veld wat u moet invullen en u ziet rechts een uitgebreide help (zie 1) verschijnen met instructies wat u in dat veld moet doen.

Voeg uw componenten (besturingselementen) toe en vergeet niet op 'Opslaan' te klikken. U kunt dan vervolgens het formulier openen om te zien hoe het geheel er uit ziet. 

Zodra u het formulier klaar heeft, kunt u er eventueel nog aanvullende opties aan toevoegen. Kies bovenaan (1) voor 'Formulierinstellingen' om het onderstaande scherm te zien. Hier kunt u bij 2 een bedankbericht instellen en bij 3 aangeven waar u dit wilt tonen. En bij 4 kunt u aangeven hoe vaak iemand mag indienen. En zo staan er nog veel meer instellingen op deze pagina. Bekijkt u ze eens rustig en probeer ze uit. Via het menu bij 1 kunt u ook naar de 'Voorwaarden' en naar 'E-mails' voor nóg meer instellingen. Zo maakt u met de standaard opties zelf een uitgebreid formulier. De antwoorden worden op de website verzameld ter analyse of export naar Excel. 

U ziet op deze pagina ook 'Node-export' staan (bij 1). Met deze optie kunt u een formulier wat helemaal klaar is compleet exporteren en bijvoorbeeld overzetten naar uw productie site of naar een collega Volksuniversiteit sturen. Op de productie site kunt u via 'Inhoud->Inhoud toevoegen->Node export: Import' het geexporteerde formulier weer importeren en klaar maken voor gebruik. Wel goed controleren of alles op de productieserver gebeurt en ingevulde formulieren daar ook worden opgeslagen! Als er bijvoorbeeld links naar de test server in het formulier zelf zijn achtergeleven kan dat mis gaan. 

U kunt een zelf gemaakt formulier ook 'embedden' (opnemen) in een pagina. En dus ook in de 'bedank pagina' bij afronding van een inschrijving. Op deze manier kunt u de cursist bijvoorbeeld na aanmelding nog even vragen hoe ze met u in contact zijn gekomen. Hoe u het formulier maakt staat op deze pagina beschreven, maar hoe u dat formulier invoegt in een pagina staat in een FAQ artikel genoteerd. Klik hier om daar naar toe te gaan mocht u belangstelling hebben voor die mogelijkheid.  U vindt daar ook een voorbeeld formulier wat u kunt importeren op uw eigen site (via Node export: Import)


HOME Handleidingen: ADMIN  SITES V2  SITES V3