Bestellijst

Geen bestellingen

Wat voor type toepassing is MijnVolksuniversiteit.nl

MijnVolksuniversiteit.nl is gebouwd als “webapplicatie”. Dit houdt in dat hij alleen is te gebruiken via een browser. MijnVolksuniversiteit.nl is ontwikkeld en getest om te werken met courante versies van Mozilla Firefox en Google Chrome. Regelmatig wordt ook getest met Apple Safari. Internet Explorer wordt formeel niet ondersteund, maar kan in veel gevallen, zeker vanaf versie 11, wel worden gebruikt. De nieuwe Microsoft browser Edge gedraagt zich al veel beter conform de standaarden en zal het ook beter doen dan de oude Internet Explorers.

U werkt met de software via uw eigen Internet verbinding, maar wel met een beveiligde uitwisseling van de gegevens tussen u en MijnVolksuniversiteit.nl. MijnVolksuniversiteit.nl is gebouwd om te worden gebruikt op een computerscherm met een resolutie van minimaal 1280x1024. Er zijn bijna geen schermen met een kleinere resolutie meer te koop en mocht uw scherm niet aan deze specificatie voldoen dan is het aan te raden het te vervangen. 

Het is het makkelijkst indien u MijnVolksuniversiteit.nl standaard laat starten in een van de tabbladen van de browser wanneer die wordt gestart. Als eerste scherm krijgt u een aansluitvenster waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Uw gebruikersnaam is gelijk aan uw email adres. Dit is om te zorgen dat de gebruikersnamen uniek blijven en makkelijk te onthouden. Indien deze correct zijn wordt u toegelaten tot het beginscherm van MijnVolksuniversiteit.nl en kunt u aan de slag.

Het loginscherm:

Login.jpg

Indien u uw wachtwoord vergeten bent kunt u op de link "Wachtwoord vergeten?" klikken. U gaat dan naar het onderstaande scherm. Daar vult u uw emailadres in en klikt u op "Stuur mij een nieuw wachtwoord". U krijgt dan, indien uw email adres voorkomt, een mail met een nieuw wachtwoord toegestuurd. Met dat nieuwe wachtwoord kunt u aansluiten en daarna uw wachtwoord weer wijzigen in een wachtwoord naar keuze.

WachtwoordVergeten.jpg

Het is uw verantwoordelijkheid om een goed (sterk) wachtwoord te kiezen, dit niet te delen met anderen en regelmatig een nieuw wachtwoord in te stellen. MijnVU dwingt het niet af om de toegang niet op onverwachte momenten af te sluiten, maar in het kader van de AVG is het van belang de spelregels in achte te nemen!

Tip: om maximaal gebruik te maken van uw scherm kunt u in de browser op F11 drukken (of Ctrl+Cmd+F op een Mac). Dit verbergt alle “randen” van de browser waardoor u meer ziet van de schermen van de applicatie. Indien u een ander venster wilt openen drukt u weer op F11 en u ziet de browser weer terug.


Om te doorgronden hoe de toepassing is opgebouwd is het van belang te weten welke keuzes zijn gemaakt bij het bouwen van MijnVolksuniversiteit.nl. Dit kan u bekend voorkomen, maar het kan ook zijn dat u gewend was op een andere manier te werken. Er staan twee dingen centraal:

  1. Personen. Iedereen die iets met uw volksuniversiteit heeft te maken (cursisten, docenten, bestuur, leden, donateurs, vrijwilligers enz.). Personen proberen we uniek te houden in MijnVolksuniversiteit.nl. Dit klinkt logisch, maar is minder eenvoudig dan het lijkt. Mensen verhuizen of geven incomplete gegevens op waardoor ze onbewust twee of meer keer in het systeem komen. Dit proberen we binnen MijnVolksuniversiteit.nl zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doen we omdat we zo veel mogelijk willen weten over een specifieke persoon. Daarom is het ook mogelijk dat een persoon zowel cursist als docent kan zijn en ook nog vrijwilliger en donateur enz. Het is dezelfde persoon, maar op verschillende manieren betrokken bij uw volksuniversiteit. 
  2. Het programma aanbod in een bepaald seizoen. Dit is uniek voor het gekozen seizoen. U werkt als gebruiker altijd in een bepaald, door u zelf op ieder moment te kiezen, seizoen. U kunt dus werken met inschrijvingen in het huidige seizoen, nog even terugkijken op welke dag “Engels II” in het vorige seizoen ook al weer gepland was en vervolgens “Koken met linkerhanden” vast in het volgend seizoen inplannen. Aan de geplande cursus in een bepaald seizoen zijn een aantal zaken gekoppeld zoals de cursustekst, de locatie en eventueel het lokaal, de docent(en) en overige zaken als boeken, readers, links, foto’s enz. Vervolgens worden aan een geplande cursus in een seizoen inschrijvingen gekoppeld. Die inschrijvingen worden gedaan door personen en zo is de cirkel weer rond. 

Schematisch ziet het er zo uit:

CurrentActiveSeason.jpg

Termen: 

  • Het “huidig seizoen” is het nu geldende seizoen waarin de cursussen worden gegeven al dan niet onderverdeeld in een of meerdere semesters of een andere onderverdeling. Alleen de “Super User” (de persoon binnen de volksuniversiteit met de hoogste rechten) kan het huidig seizoen instellen. Het ingestelde 'huidig" seizoen is ook de standaard waarde voor het actieve seizoen bij inloggen.
  • Het “actieve seizoen” is het seizoen dat door de individuele medewerker wordt gekozen om op dat moment in te werken. Een medewerker kan kiezen tussen de in het systeem beschikbare seizoenen. Bijvoorbeeld om nagekomen betalingen in een voorgaand seizoen bij te werken of om de cursussen voor het volgend seizoen vast in te voeren.

De werking van de toetsen in een Internet toepassing

MijnVolksuniversiteit.nl is een "webapplicatie". U werkt in de browser terwijl de software in een datacentrum op een computer draait. Bij een "normale" PC applicatie kan bij wijze van spreken bij iedere toetsaanslag de computer software geraadpleegd worden om u te ondersteunen bij het invoeren. Bij een webapplicatie zou dat tot een vertraging kunnen leiden omdat alles wat er tussen uw browser en de applicatie gebeurd over het Internet wordt gestuurd. Om dat te voorkomen wordt een webapplicatie iets anders opgebouwd. Ieder scherm wat zich opent staat even "los" van de toepassing tot het moment dat u een commando geeft. Bijvoorbeeld, bij het invoeren van gegevens weet de applicatie nog niet wat u invoert tot het moment dat u op de "Opslaan" knop klikt. Dan wordt er weer contact gezocht met de applicatie en worden dingen gecontroleerd en/of opgeslagen. Vergeet dus ook nooit om op te slaan als dit de bedoeling is omdat uw gegevens anders verloren gaan. 

Op de invoerschermen dient u met de TAB toets van het ene invoerveld naar het volgende te gaan of met Shift+TAB weer terug. Indien u op Enter drukt dan reageert de toepassing meestal hetzelfde alsof er op "Opslaan" was geklikt met als gevolg dat incomplete informatie is opgeslagen en u wellicht door gaat naar een ander scherm. Let hier op bij het invoeren, gebruik de TAB toets of de muis om tussen de diverse invoervelden heen en weer te gaan en klik op "Opslaan" om tussentijds of definitief de gegevens veilig te stellen (bijvoorbeeld ook als de telefoon gaat en u even niet verder werkt).

In de meeste zoekvelden kunt u door een spatie in te tikken de lijst krijgen van alle resultaten. Echter, die lijst is in sommige situaties gelimiteerd op 15 regels. Dit is om te voorkomen dat een veel te lange lijst naar het scherm wordt gestuurd (alweer, over het Internet). Zou u bijvoorbeeld zoals bij een van de gebruikers meer da 20.000 namen in de database hebben en u zou deze naar uw browser krijgen op het moment dat u een spatie intikt, dan zou vrijwel onmiddellijk de hele toepassing vastlopen.


HOME Handleidingen: ADMIN  SITES V2  SITES V3