Bestellijst

Geen bestellingen

Blokken

Blokken verschuiven of verbergen/tonen

Het ontwerp van de websites is opgebouwd in functionele blokken. Deze blokken zijn meestal ontworpen voor een bepaalde plek op de website. Hieronder staat een schermafdruk van een website. Het gebied 1 is de header met daarin weer verschillende onderdelen. Gebied 2 bevat de bij 'Courses block' opgegeven content. Gebied 3 is het nieuws, 4 de agenda, 5 de referenties, 6 is de 'Inhoud voet' en 7 is de 'Voet' met daar nog onder de 'Onderkant pagina'. In elk gebied zijn onderdeel te plaatsen MITS het ontwerp daar rekening mee houdt. Niet alles is mogelijk! Lees verder onder het plaatje...

Stel dat u het gebied met 'Agenda' boven het gebied met 'Nieuws wilt plaatsen. Dat kan. Ga naar Structuur->Blokken. Dan ziet u een scherm wat lijkt op het onderstaande:

De cijfers 2 t/m 5 corresponderen met de vlakken op de afdruk van de homepage. Als we nu Agenda boven Nieuws willen zetten, dan is het enige dat u het versleep icoon (voor Voorpagina Agendablok) aanklikt en vasthoudt en dan omhoog sleept boven Voorpagina Nieuwsblok en dan loslaat. Als het op de juiste plek staat, dan klikt u onderaan op opslaan. Ververs nu de homepage in de andere browser en u ziet dat de blokken van plek zijn verwisselt. Stel dat u het blok 'Referenties' niet meer wilt tonen, kies op die regel dan de keuzebalk waar nu 'Inhoud' staat en maar daar '- Geen -' van. Sla dit op en dit gebied is niet meer zichtbaar op de site. 
Belangrijk: Noteer dat dit blok in 'Inhoud' stond. Indien u het terug wilt plaatsen gaat u namelijk helemaal naar beneden in de sectie 'Uitgeschakeld' en daar zoekt u de 'Referenties' weer op. Maak van '- Geen -' weer 'Inhoud', sla dat op en het blok is weer terug. 
Let op: Dit kan niet met alle blokken die in 'Uitgeschakeld' staan. Veel blokken horen standaard bij de installatie, maar niet in het ontwerp. Ze kunnen de site behoorlijk ontregelen indien buiten de juiste context geplaatst. Probeer dit soort dingen dus altijd eerst op de test site en plaats geen blokken die u initieel niet opgeleverd hebt gekregen (wat toen op '- Geen -' stond mag niet worden gebruikt).

Blokken instellen

Bij elk blok staat op regelniveau ook 'instellen'. Hiermee gaat u naar de instellingen voor het betreffende blok. Hier zijn een paar dingen aan te passen zoals de Titel van het blok en de 'Lees meer titel'. Let wel op dat de 'Lees meer URL' naar een geldige pagina blijft verwijzen (een relatieve verwijzing, geen volledig pad invullen). Ook voor deze instellingen geldt: eerst uitproberen op de test site voordat de aanpassing op de productiesite wordt overgenomen!

Bijzonderheden

Blokken komen op alle pagina's voor. Bijvoorbeeld, er is een blok 'Download de brochure'. Dat staat initieel in de 'Linkerkantlijn'. Op de homepage is er echter geen linkerkantlijn, dus wordt het blok daar niet getoond. Maar op de vervolgpagina's is de linkerkantlijn er wel, dus wordt het blok daar getoond. Echter, dat blok wilt u niet op de pagina met het inschrijfformulier. Als u het daar zou tonen, dan wordt het formulier veel te smal. Dus staat er bij de 'instellingen' van dit blok, helemaal onderaan bij de 'Zichtbaarheidsinstellingen' dat het blok overal wordt getoond behalve op de genoemde pagina's:

Verder komt dot blok ook voor in de 'footer'. Een blok kan op zich meerdere keren getoond worden, maar niet met verschillende instellingen. Daarom is er van dit blok een tweede versie die in de 'footer' wordt gebruikt. In de footer is die dan altijd zichtbaar terwijl het andere blok niet zichtbaar is op sommige pagina's.

 

 


HOME Handleidingen: ADMIN  SITES V2  SITES V3